Gülcan Dereli/Yeni Yaşam
Kars Belediyesi Eşbaşkanı Şevin Alaca hayata geçirdikleri projeleri gazetemize anlattı: Kadın dayanışma merkezimizi açtık. Sokak hayvanları için de bir aşevi kurduk. Kooperatiflerimizi aktifleştirdik…
Hükümet tarafından hedef alınan HDP’li belediyelere bir bir kayyum atanırken, seçilmiş eşbaşkanların yerine gelen kayyumlar halka hizmet etmediği gibi belediyeyi borç batağına sürüklüyor. Başta Diyarbakır, Van ve Mardin olmak üzere HDP’nin yerel seçimlerde halkın büyük desteği ile aldığı belediyeler gasp edildi. Hükümetin kayyum atamak için fırsat kolladığı belediyelerden biri de Kars Belediyesi. Daha önce çöpleri dahi toplanmayan ve hiçbir hizmet alamayan halkın büyük desteğini alan belediye eşbaşkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, yaptıkları hizmetler ile kamuoyunun takdirini topluyor. Biz de Yeni Yaşam gazetesi olarak Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca ile hayata geçirdikleri projeleri ve halkın yaklaşımını konuştuk.
§ Koronavirüs sürecinden kadınlar ve çocuklar daha çok etkilendi. Sizin de bu yönlü çalışmalarınız oldu. Bize biraz kadın ve çocuklara dair neler yaptığınızı anlatır mısınız?
Biz göreve başladığımız ilk andan itibaren hedeflediğimiz çalışmalarımızdan bir tanesiydi. Ancak bu pandemi döneminde yaşamış olduğumuz kadına yönelik şiddetin artması, çocuğa yönelik şiddetin artması kaynaklı olarak daha kısa sürede bunu gerçekleştirdik. Çünkü amacımız daha büyük, daha geniş kapsamlı, daha çok aktivitenin içerisinde olduğu bir dayanışma merkezi açmaktı; bunun için de proje hazırladık ve ilgili kurumlara projelerimizi sunduk. Fakat bu tip olağanüstü durumlarla da karşılaşınca bir yerden başlamak adına kadın dayanışma merkezimizi açmış olduk.
Burada sosyal hizmet uzmanı bir kadın arkadaşımız çalışmaları yürütüyor. Bize özellikle yardım talebiyle ulaşan çok sayıda kadın arkadaşımız var. Böyle direkt iletişime geçerek bizden beklentileri nedir, yerel yönetimlerden ya da kendi sorunları sıkıntıları nelerdir? Bunları paylaşım adına görüşmeler gerçekleştiriliyor. Kadınlarımızın daha kısa bir şekilde bize ulaşmasını sağlamak amacıyla Mor Hat’tı devreye koyduk. Belediyemizin bir çözüm merkezi var. Kadınlar çözüm merkezi üzerinden bize ulaşıyor.
§ Mor Hat nasıl işliyor?
Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca kadınlarla birlikte faaliyete geçirdikleri Kadın Dayanışma Merkezi’nin açılışını geçtiğimiz aylarda yapmıştı.
Bu hat üzerinden bize birçok çağrı geliyor. Burada sosyal hizmet uzmanı arkadaşımız talep oluşturuyor. Kendileriyle görüşerek randevular veriliyor ve sonrasında çalışmasını yürütüyor. Çok olumlu dönüşler oldu. Çünkü kadınlarımız daha önce böyle bir çalışmayla karşılaşmadıklarını ifade ediyorlar. Aslında ilk başlarda merak da uyandırdı. Neden böyle bir şey yapılıyor? Bizimle neden görüşmek istiyorsunuz tarzında birtakım sorular da oldu. Ancak çalışma ilerledikçe, içeriği ortaya çıktıkça, çok da doğru bir noktadan hareket ettiğimizi bir kez daha görmüş oluyoruz. Buraya çok sayıda başvuru geliyor. İş talebiyle alakalı başvurular geliyor. Şiddet ile alakalı başvurular geliyor. Eşinden ayrılmak isteyen ancak bunun için ne yapması gerektiğini bilmeyen kadınlarımız başvuru yapıyor. Bu çağrıları almak çok önemli ama aldıktan sonra da sonuçlandırmak, takibini yapmak ya da doğru noktalara yönlendirilmesi çok önemli. Bu bağlamda biz Kars’ta ilgili kurumlarla da gerekli iletişim ağını sağlamış olacağız.
Baroyla görüşme gerçekleştirdik. Tabii ki avukat arkadaşlarımızla ve bize gelen hukuki boyutu olan bu tür çağrıların belediye tarafından kendilerine yönlendirilmesi ve belediyenin de yine aynı şekilde sürecin takipçisi olması bunların en hızlı, sağlıklı şekilde sonuçlandırılması amacıyla kendilerine destek talebinde bulunuyoruz. Çok olumlu karşıladılar. Kendilerinin de böyle bir çalışma yürüttüğünü ama belediyenin de ayrıca bu tür organizasyonun merkezinde olmasının önemini vurguladılar. Ve kolektif bir çalışma yürütmekten memnuniyetlerini ifade ettiler. Dolayısıyla bize gelen çağrıları baroya, sosyal hizmetlere, gerektiğinde valiliğe ve ilgili kurumlara aktararak çözme yolunda bir adım atmış oluyoruz.
Kooperatifler aktifleşti
§ Daha önce kooperatiflerle ilgili sizinle ve Eşbaşkan Ayhan Bey ile görüşmüştük. Kooperatifler aktifleşti mi?
Kooperatiflerimizi aktifleştirdik. Zaten Kars-Bel olarak Kars’ın yöresel ürünlerinin satışıyla başlamıştık bu işe. İlk kooperatifimizi de bu Kars-Bel ve Kars Belediyesi Tüketim Kooperatifi ismiyle kurmuştuk. Daha sonra İzmir, İstanbul ve Ankara’da hem Kars-Bel temsilcilik ofisini açtık hem de oradaki kooperatiflerin kurulması için belediyemiz teşvik edici, destek edici pozisyonda yer aldı. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de Serhat Kooperatifi ismiyle zaten kooperatifimiz kuruldu. Eşbaşkanımız Ayhan Bilgen açılışına da katıldı. Ankara’da da yine aynı şekilde belediyemizin desteği ile kurulan kooperatifler faaliyete geçti. İstanbul’da da aynı çalışmamız devam ediyor. Özellikle Kars’ta belediyemizin yapıp üretmiş olduğu Kars’ın yöresel ürünlerinin ve tabii ki diğer kooperatiflerden de alınacak ürünlerin buralarda satışıyla tam dayanışma ve örgütlenme adına çalışma olmuş olacak. Hem de kooperatiflerin özellikle kendi içinde bir dayanışma ağı oluşturması adına önemli bir adım olarak faaliyet gösterebilecek.
Dayanışma Mağazası’na ilgi
§ Yaşamın birçok alanında çalışmalara imza attınız. Bunlardan biri de Dayanışma Mağazası. Burada neler yapılıyor? Halkın ilgisi var mı?
Dayanışma halktan yoğun ilgi görüyor. Sosyal Dayanışma Mağazası ismiyle açtık biz bu mağazamızı, hem şehrimizdeki dayanışma kültürünü sağlamak, aynı zamanda bu dayanışma kültürünü de kurumsal bir yapıya dönüştürmek amacıyla Kars Belediyesi olarak toplumsal dayanışma mağazası açmak. Yani aslında biliyoruz ki bizi bir arada tutan o birlikte yaşamın en temel taşlarından bir tanesi dayanışma kültürüdür. Dolayısıyla biz de belediye olarak hem bu farkındalığı kent genelinde yerleştirmek hem de destek sunmak ve yerleştirmek için insanlarımızın ulaşılabilirliğini kolaylaştırdık.
Dayanışma mağazamız ilk açıldığı saatlerden itibaren çok güzel bir destek gördü. Yani mağazamızın içini el birliği ile doldurduk. Kars içinden, Kars dışından birçok yerden Karslı olsun olmasın gerçekten bu dayanışmayı destekleyen, bu dayanışma ağının içinde olmak isteyen birçok vatandaşımız bize ulaşarak yardımlarını gönderdiler. Burada özellikle şu an ağırlıklı olarak kıyafetlerimiz var. Bunlar ikinci el de olabiliyor. Ya da hiç kullanılmamış sıfır da olabiliyor. Yalnız şöyle bir şey var. İkinci el kıyafetin kullanılabilir olması bizim için çok önemli. Bunlar zaten mağazamıza ulaştıktan sonra ilgili personelimiz tarafından titizlikle inceleniyor. Ayıklanıyor, yıkanması gerekiyorsa yıkanıyor, ütüleniyor. Ondan sonra raflarımızda yerini alıyor. Yine dayanışma merkezimiz üzerinden kadın müdürlüğümüze gelen başvurular var. Bunlarla ilgili personelimiz tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra bu hediyelerimiz gelen vatandaşlarımıza sunuluyor.
İlerleyen günlerde aslında okulların açılmasıyla birlikte biz kitap ve kırtasiye malzemesine de yine bu mağazamızda halkımıza verilmek üzere yer vereceğiz. Çocuklarımıza oyuncak, ayakkabı bu anlamda her türlü desteğe açığız. Çok da güzel ilgi gördü. Yaklaşık olarak 150 kişiye kadar kıyafet desteği sunduk.
Hayvanlar için aşevi
§ Hayvanlar için bir aşevi oluşturdunuz. Buna neden ihtiyaç duydunuz? Aşevinin işleyişinden biraz bahseder misiniz?
Kars’ta en önemli sorunlarımızdan bir tanesi sokak hayvanları. Çok fazla sayıda sokak hayvanı var Kars’ta. Aslında bunun en önemli sebebi köy ve ilçelerden Kars merkeze getirilip bırakılması. Dolayısıyla popülasyonu da kontrolsüz bir şekilde artırıyor. Yani belediye olarak barınağımız var. Fakat fiziki koşulları oldukça kötü bir haldeydi. Bunun iyileştirme çalışmalarını başlattık. Yeniliklerle daha kullanılabilir bir hale getirmeye çalışıyoruz. Fakat bizim sokak hayvanlarını toparlayarak barınağa koymamızın yasal olarak da bir mümkünatı yok. Kısırlaştırma ve aşılama işlemlerini yaptıktan sonra yine doğal ortamlarına bırakmamız gerekiyor.
Biz bu doğayı bir bütün olarak alıyoruz, ilkesel olarak da ekolojiden yana bir partiyiz. Dolayısıyla bizlerin bu doğada yaşama hakkı olduğu kadar hayvanların da var. Bu doğrultuda hareket ediyoruz. Bunun için de birtakım beslenme odakları kurduk. Yine hayvanseverlerden de destek alıyoruz. Belediyemiz de mama alımı yaparak bu beslenme odaklarıyla hayvanların beslenmesini sağlıyor. Bunun yanı sıra yine barınağımızda geçtiğimiz günlerde bir aşevi kurduk. Burada özellikle toparlanan yiyecekler ayıklanıyor. Ve pişirildikten sonra hem hayvanlarımızın sağlığı gözetilerek parazit vs. oluşmasına engel olmak amacıyla pişirildikten sonra yine bu besleme odaklarına dağıtılarak hayvanların beslenmesini sağlıyoruz.
18 Temmuz 2020 Cumartesi – https://yeniyasamgazetesi3.com/karsin-cehresi-degisiyor/