Milli Piyango’nun yılbaşı çekilişinde şaibe iddiaları gündemde. Çekilişte Varlık Fonu 75 milyon kazandı
Şaibe iddiaları ile gündemden düşmeyen Milli Piyango’nun yılbaşı çekilişinde de büyük bir skandal yaşandı. Yeni yılda umutlarını Milli Piyango biletinde arayan yurttaşlar, özellikle İstanbul’un birçok noktasında bilet bulamazken, Milli Piyango ise biletlerin satılmadığı iddiasında bulundu. Büyük ikramiye çeyrek bilete çıkarken 4 biletten sadece birinin satıldığı açıklandı; o talihlinin de Manisa’dan olduğu bilgisi paylaşıldı. Ve böylece 100 milyon liralık büyük ödülün 75 milyon lirası Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yönetim kurulu başkanlığı yaptığı Türkiye Varlık Fonu’na devredildi. Böylece yılbaşıların Milli Piyango etkinliğine de şaibe bulaştırılmış oldu. Milli Piyango, bir süreden beri çekilişleri üzerindeki şaibe ile gündemdeydi.
Halkın umutları tüketildi
Biz de konuyu yakından takip eden CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’a sorduk. Kendisine Meclis’te Sayıştay raporlarına ilişkin mesai yaparken ulaştığımız Yavuzyılmaz, “Milli Piyango’nun çekilişinde yine kasa kazandı. 100 milyon liralık büyük ikramiyenin 75 milyon lirası satılmayan biletlere çıktı ve kasaya kaldı. Yani aslan payı yandaşa küçük payı vatandaşa kaldı. Sisal Şans’ın kasasına kalan bu 75 milyon lira ve yıl içinde toplanan ve kasaya kalan tutarlar daha sonra Türkiye Varlık Fonu’na aktarılarak yüzde 9 buçukluk komisyon Sisal Şans’a ödenecek. Yani yılbaşında yapılan çekilişle de bir kez daha Türkiye Varlık Fonu ve Sisal Şans kazanmış oldu. Ve yine vatandaşımızın ümitleri ve umutları tüketilmiş oldu” dedi.
Vergisi yurttaştan
Büyük ikramiyenin 75 milyonu Türkiye Varlık Fonu ve Sisal Şans’a küçük kısmı olan 25 milyonu bir yurttaşa çıkmasının şaibeyi gözler önüne serdiğini belirten Yavuzyılmaz, “Ancak bu 25 milyonun tümü de vatandaşın cebine girmeyecek. Çünkü Milli Piyango İdaresi’nin şans oyunu çekilişleri Sisal Şans’a devredildiği günden beri artık 7 bin 60 TL üzerinde ikramiye kazanan vatandaşlara yüzde 20 oranında vergi uygulaması geldi. Bu verginin adı intikal ve veraset vergisi. Milli Piyango daha önce çekilişleri yaparken bu vergiden muaf olduğu için ikramiye kazanan talihlilerden herhangi bir vergi kesintisi yapılmıyordu. Ancak Sisal Şans’ın yaptığı çekilişlerde kazanılan ikramiyelerden yüzde 20 oranında artık bir kesinti yapılacak” diye vurguladı.
Halk rağbet göstermiyor
Biletlerin gerçekten satılmamış olma ihtimalini de değerlendiren Yavuzyılmaz, “Özellikle büyük ikramiyenin isabet ettiği numaradaki 4 çeyrek biletin 3’ünün satılmamış olması zaten vatandaşların artık bu Sisal Şans’ın yaptığı çekilişlere rağbet etmediğini bir yandan gösteriyor” dedi.
En düşük ikramiye…
Normal şartlarda Milli Piyango’nun kanuna göre yılbaşı çekilişlerinde eğer ikramiye satılan bir bilete denk gelmezse çekilişin tekrar edildiğini hatırlatan Yavuzyılmaz, “Herhangi bir bilete denk gelene kadar. Dolayısıyla burada çekilişle çekilen numaralar tam bilete isabet etmedi. Eğer etseydi Türkiye Varlık Fonu ve Sisal Şans’ın kasasından 100 milyon çıkacaktı. Veya yarım bilete denk gelseydi, 50 milyon lira ya da 100 milyon çıkacaktı, çeyrek bilete denk geldiğinden de yine her bir bilete 25’şer milyon TL çıkabilirdi. Ancak burada hem çekilişin tekrar edilmesini ortadan kaldıran aynı zamanda da satılmış bir bilete ikramiye çıkan en asgari tutardaki ikramiye verilmiş oldu. O da 25 milyon TL. bir çeyrek bilete isabet etmiş oldu. Yani en asgarisi bu. Hiç o numaradaki biletlere denk gelmezse çekiliş tekrar edecekti. Yani verebileceği en düşük ikramiyeyi verdi” diye konuştu. Paranın sadece Varlık Fonu’na gitmediğini de söyleyen Yavuzyılmaz, “İkramiyelerin kasaya kalması sadece Türkiye Varlık Fonu’nun değil, aynı zamanda Sisal Şans’ın da işine geliyor. Fonun karlılığını arttırıyor” dedi.
Danışıklı dövüş!
Milli Piyango’nun neden artık TRT’de canlı yapılmadığına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, şöyle devam etti: “Artık şans oyunu çekilişleri özel bir şirkete devredildiği için o da tercihini kendisinin seçtiği bir televizyon kanalında yayınlamaktan yana kullandı. Normal şartlarda 2012 yılına kadar TRT’de canlı yayınlanan çekilişler, daha sonra Milli Piyango İdaresi ve TRT arasındaki bu çekiliş yayınının ücretindeki anlaşmazlık nedeniyle yapılmamaya başlanmıştı. Bu aslında danışıklı bir dövüştü. Ancak yoğun baskılar ve bu şans oyunlarındaki soru işaretleri nedeniyle satışların düşmesi durumu oluşunca biraz da mecbur kalarak bazı çekilişleri hepsi değil haftanın bir gününde özel bir televizyon kanalında yayınlamaya başlandı. Ancak bunun bu şekilde yayınlanması demek bu çekilişler üzerindeki soru işaretlerini ortadan kalkması demek değil.”
2 Ocak 2021 – https://yeniyasamgazetesi3.com/milli-piyango-saraya-cikti/